Tartrul dentar reprezinta depunerile de placa bacteriana mineralizata si intarita pe dinti si in spatiile dintre acestia. Tartrul se poate dezvolta chiar si atunci cand ai o igiena orala ce implica periajul dintilor de doua ori pe zi, folosirea atei dentare si a dusului bucal.
Din acest motiv, medicii stomatologi recomanda ca profilaxia dentara sa fie efectuata o data la cel mult sase luni.
Citeste articolul de mai jos si afla care sunt cele mai bune metode de a preveni aparitia tartrului dentar, astfel incat sa reduci depunerile si sa ai intotdeauna dinti sanatosi, albi, stralucitori.
Cum se formeaza o tartrul dentar?
Tartrul dentar apare cand placa bacteriana nu este indepartata complet. Aceasta se depune pe dinti si se intareste. Tartrul are o culoare galbuie sau maronie si se fixeaza intre dinti si sub gingie. Din nefericire, odata ce placa bacteriana s-a mineralizat, iar tartrul s-a format, acesta se poate indeparta doar in cabinetul stomatologic, cu instrumente speciale. La persoanele care au dintii strambi, poarta aparat dentar sau fumeaza, depunerile de tartru apar mai des. De asemenea, daca cantitatea de saliva din cavitatea bucala nu este una optima, tartrul se va dezvolta si mai repede. Un alt factor ce creste riscul de aparitie a tartrului este reprezentat de varsta inaintata a individului.
Ce cauzeaza aparitia tartrului in cavitatea bucala?
Tartrul apare in momentul in care resturile de alimente si zaharurile nu sunt indepartate. Toate aceste elemente incurajeaza formarea placii bacteriene care, daca nu este indepartata, se mineralizeaza si formeaza depuneri dure. Bauturile racoritoare, acidulate, cu mare continut de zaharuri si carbohidratii sunt principalii responsabili pentru dezvoltarea tartrului.
Un alt motiv pentru care tartrul dentar poate aparea este nivelul scazut de saliva. De asemenea, daca dintii tai sunt strambi si nu este posibila o curatarea adecvata, riscul de aparitie a tartrului este mult mai ridicat.
Afectiuni cauzate de tartru
Tartrul este un mare inamic al dintilor, deoarece aceste depuneri duc la dezvoltarea sensibilitatii dentare. Mai mult decat atat, tartrul dentar creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea cariilor, duce la inflamarea tesuturilor moi, a gingivitei sau la retractia gingivala. Sangerarea in timpul periajului dintilor este un simptom comun atunci cand placa bacteriana mineralizata s-a depus pe dinti.
Pe langa aceste probleme dentare, tartrul afecteaza si smaltul dintilor. Desi acesta este foarte dur, tartrul patrunde prin santurile si porii smaltului.
Cum pot preveni tartrul dentar?
In primul rand, cea mai buna metoda de preventie a aparitiei tartrului este o igiena orala eficienta. Pentru a depista tratrul in timp util sunt necesare controale stomatologice regulate. In cazul în care acesta s-a depus deja, medicii dentisti iti vor recomanda sa efectuezi un detartraj cu ultrasunete odata la 6 luni. Insa, daca esti fumator, medicul stomatolog iti va recomanda sa repeti aceasta procedura din trei in trei luni.
Este foarte important ca periajul dintilor sa aiba loc zilnic, dimineata si seara, inainte de culcare. Foloseste o periuta cu peri moi, care sa nu iti irite gingiile. De asemenea, iti recomandam sa folosesti apa de gura impotriva tartrului, deoarece aceasta previne depunerile. Dupa fiecare masa, utilizeaza dusul bucal sau ata dentara pentru a elimina toate resturile de alimente dintre dinti.
Pe langa aceste obiceiuri este bine sa ai o alimentatie corecta. Cum spuneam mai sus, bacteriile se dezvolta mult mai usor daca consumi alimente cu un continut ridicat de zahar sau amidon.
O alta recomandare a medicilor este sa renunti la fumat. Acesta este un mare inamic al cavitatii bucale, dar si al intregului organism.
Sedintele de profilaxie dentara sunt foarte importante pentru a mentine dintii sanatosi si a preveni cariile sau bolile gingivale.
Tipuri de tartru dentar
Tartrul se depune supragingival sau subgingival, fiind catalogat in functie de pozitionarea acestuia fata de gingie.
- Tartrul supragingival se formeaza in 10 zile, in cazul in care placa bacteriana nu este indepartata corespunzator. In prima faza, acesta are culoarea galbuie, care se poate modifica in functie de mai multi factori. Tartrul poate deveni maro sau negru daca fumezi, bei alcool, ceai negru sau cafea.
- Tartrul subgingival este mult mai greu de indepartat. El afecteaza gingiile, radacinile dintilor si dentina.
Tratament pentru tartrul dentar
Trebuie sa stii ca o data depus pe dinti, tartrul poate fi inlaturat doar in cabinetul stomatologic. Medicul dentist va utiliza un instrument special care emite ultrasunete pentru distrugerea depunerilor de tartru. In acelasi timp, aparatul pulverizeaza un jet de apa care indeparteaza aceste resturi. Pulverizatorul are si rolul de a proteja dintii de supraincalzirea generata de vibratii. Cu toate acestea, in functie de problemele pe care le intampini, medicul poate alege sa utilizeze si o chiureta manuala.
Unde pot face un tratament impotriva tartrului dentar?
Medicii Dentisti de la Cabinetul Dr. Rosca sunt specializati in toate ramurile stomatologiei si te pot ajuta sa iti mentii dintii sanatosi. Daca ai observat depuneri de tartru supragingivale sau subgingivale, iti recomandam un detartraj cu ultrasunete, un periaj profesional si AirFlow. Cu aceste tratamente, medicul stomatolog va desprinde depunerile de tartru de pe dinti si te va ajuta sa scapi de mirosul neplacut din gura. Daca tartrul s-a depus si in zona de sub gingie, dentistul va utiliza o chiureta speciala cu care va inlatura depunerile. In cazul in care problema este una mai avansata, acesta va indeparta gingia si va curata in profunzime zona afectata.
La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca, medicii nostri au o vasta experienta profesionala, utilizeaza materiale de calitate pentru orice tratament sau lucrare, folosindu-se de tehnologie performanta de ultima generatie. Vino in cabinetul nostru situat in Bucuresti, Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6. Pentru a te programa la detartraj cu ultrasunete sau un control stomatologic, te rugam sa ne contactezi.