In momentul in care te confrunti cu problema dintilor lipsa sau a dintilor care au fost afectati profund de carii dentare, una dintre cele mai potrivite modalitati de a trata o astfel de problema este o punte dentara. Acest tip de lucrare protetica se amplaseaza pe dintii vecini si poate fi compusa din mai multe elemente, in functie de spatiul edentat.
Din ce este formata o punte dentara?
O punte dentara are rolul de a acoperi spatiul lasat de dintii lipsa. Aceasta este alcatuita din doua elemente:
- Coroane dentare – care ajuta la fixarea puntii dentare pe dintii vecini. In functie de marimea spatiului edentat, vei avea nevoie de minimum doua coroane dentare pentru fixare.
- Dintii lipsa sunt inlocuiti de corpul puntii. Acesta poate fi format din unul sau mai multi elementi (sau mai multe elemente) care sa acopere golurile de pe maxilar.
Puntea dentara este o lucrare protetica turnata dintr-o singura bucata si care se monteaza cu ajutorul unor dinti vecini numiti stalpi. Puntea dentara este utilizata si in situatiile in care nu exista brese, insa dintii sunt ciobiti si este necesara o restaurare.
De ce am nevoie de o punte dentara?
Daca din varii motive iti lipsesc dinti, trebuie sa stii ca ocluzia nu mai este una perfecta, iar masticatia nu se realizeaza intr-un mod eficient. Din aceasta cauza, pot aparea numeroase probleme digestive, deoarece mancarea nu este maruntita indeajuns. Puntea dentara trebuie sa preia functiile dintilor lipsa, motiv pentru care este necesara o restaurare cat mai buna a acestora. Este foarte important ca dintii vecini, cu ajutorul carora se instaleaza puntea dentara, sa fie slefuiti in mod adecvat, astfel incat lucrarea protetica sa se potriveasca perfect in cavitatea bucala.
Daca spatiile cauzate de dintii lipsa sunt vizibile, o punte dentara va avea si un rol estetic, nu doar functional. Pacientii care intampina o astfel de problema ajung sa dezvolte o stima scazuta de sine, ce poate fi usor restabilita cu ajutorul unor astfel de solutii protetice. Este necesar sa acorzi atentie materialelor folosite pentru confectionarea puntii, deoarece iti vei dori ca lucrarea sa aiba un aspect cat se poate de natural. Consulta-te cu medicul stomatolog pentru a alege cea mai buna optiune de reconstructie a dintilor.
Pe langa rolul de masticatie, dintii au si un rol crucial in vorbire si pronuntarea corecta a cuvintelor. De aceea, daca exista brese intre dinti, vei observa o dificultate in pronuntie, iar comunicarea va fi afectata.
Atunci cand medicul stomatolog utilizeaza o punte dentara pentru a umple aceste goluri, iti vei redobandi rapid capacitatea de a vorbi cu usurinta.
Ce tip de punte dentara sau aleg?
In functie de nevoile pe care le ai, exista mai multe optiuni de punte dentara din care poti sa alegi.
- Puntea traditionala este formata din unul sau mai multi dinti falsi care sunt montati, cu ajutorul coroanelor dentare, pe dintii stalpi.
- Puntea dentara cu un singur dinte stalp este asemanatoare puntii traditionale. Este nevoie de un singur dinte sanatos, ce va functiona ca suport pentru dintele distrus, acoperind astfel bresa. Acest tip de lucrare protetica se va monta doar in situatia in care exista un singur dinte lipsa.
- Puntea dentara cu cadru de metal se aplica pe dintii vecini, in partea din spate, astfel incat sa nu fie vizibila. Acest tip de cadru poate fi confectionat si din portelan si va acoperi spatiul dintre dinti.
- Puntea dentara cu implanturi este una dintre cele mai rezistente lucrari protetice. Din momentul in care a avut loc extractia dintilor si pana la montarea totala a punti pe implant dentar, timpul de asteptare este de cateva luni. Este necesar ca medicul sa observe si sa monitorizeze reactia organismului la implanturile dentare, urmand ca mai apoi sa instaleze coroanele dentare.
- Puntea dentara totala este destinata celor care si-au pierdut un numar mare de dinti. O astfel de lucrare are nevoie de 4-6 dinti stalpi, ideal molari si canini. Pentru acest tip de punte, medicul stomatolog va slefui toti dintii ramasi, astfel incat lucrarea protetica sa se potriveasca perfect.
Ce materiale sunt utilizate pentru o punte dentara?
Exista mai multe optiuni atunci cand ai nevoie de o punte dentara. Lucrarile confectionate din ceramica sunt la mare cautare, deoarece ele imita foarte bine aspectul si smaltul natural al dintelui. Un alt beneficiu al acestora este faptul ca puntile dentare din ceramica nu se pateaza la fel de usor ca dintii naturali.
De asemenea, poti solicita o punte dentara din zirconiu, care este acoperita cu portelan. Acest tip este recomandat tuturor celor care sufera de sensibilitate dentara.
Puntea dentara confectionata din acrilic sau plastic este una temporara si are o rezistenta redusa. Atunci cand ai o astfel de lucrare, medicii stomatologi iti vor recomanda sa mananci doar alimente moi.
Puntea dentara metalica nu are un aspect estetic placut si este foarte rezistenta. Se poate utiliza pentru a umple spatiul lasat de maselele extrase din partea din spate a cavitatii bucale.
Avantajele unei punti dentare
In primul rand, o punte dentara te ajuta sa mesteci corect alimentele, acopera spatiul lasat de dintii pierduti si reconstituie aspectul estetic.
Mai mult decat atat, trebuie sa stii ca in momentul in care ai pierdut un dinte, dintii vecini vor incepe sa migreze. Cu ajutorul unei punti dentare, vei impiedica migrarea celorlalti dinti si vei mentine o ocluzie perfecta.
O alta problema comuna ce apare in momentul in care ai pierdut un dinte este modificarea structurii fetei.
Unde merg pentru tratament cu punte dentara?
La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca vei intalni o echipa de medici dentisti care te va ajuta sa-ti redobandesti zambetul. Impreuna vom alege cea mai buna optiune de inlocuire a dintilor pierduti, garantand o lucrare protetica de durata.
Medicii nostri sunt experimentati, empatici si pregatiti sa iti ofere informatii si tratamentul cel mai potrivit. Materialele folosite sunt de calitate si utilizam tehnologii avansate in domeniul stomatologiei. Pentru a face o programare, te rugam sa ne contactezi la numarul de telefon afisat sau sa completezi formularul.
Vino la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca de pe Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6, Bucuresti.