Proteza dentara este o solutie ideala in momentul in care ai nevoie de substituirea dintilor pierduti. Proteza dentara poate fi de mai multe tipuri, partiala sau totala, si te ajuta sa ascunzi golurile lasate de dintii distrusi, extrasi sau cazuti, dar si sa ai o masticatie corecta.
Daca te afli in situatia in care ai pierdut unul sau mai multi dinti, o proteza dentara te poate ajuta sa iti recapeti zambetul. Afla mai jos care sunt tipurile de proteze dentare si care este cea mai buna optiune pentru situatia ta.
Tipuri de proteze
Protezele dentare totale vor inlocui toti dintii pacientului. Protezele dentare totale sunt de doua tipuri: acrilice si printate, flexibile. Spre deosebire de puntile dentare care sunt fixate pe dinti existenti, proteza dentara traditionala este amplasata deasupra gingiei.
Acestea sunt plasate dupa 8-12 saptamani, dupa ce dintii cu probleme au cazut sau au fost extrasi. Este necesara aceasta lunga perioada de timp pentru ancorarea protezei deoarece tesuturile din cavitatea bucala au nevoie de vindecare. Intre timp, vei purta o proteza provizorie. O data la cateva luni va fi necesar sa efectuezi un control stomatologic pentru a verifica proteza provizorie. In momentul vindecarii, tesutul si osul se vor remodela, iar proteza provizorie trebuie stabilizata.
Proteza dentara totala printata are un aspect deosebit si este confectionata din rasini biocompatibile. Acest tip de proteza este de calitate superioara si ideala pentru cei care isi doresc o lucrare de lunga durata, cu un aspect estetic exceptional.
Protezele partiale sunt montate in momentul in care un pacient inca prezinta dinti naturali. Daca exista unul sau mai multi dinti pe maxilarul superior sau inferior, proteza partiala acrilica este o solutie ideala pentru a inlocui dintii pierduti si pentru a recapata zambetul si stima de sine.
Aceasta este recomandata in momentul in care pacientul nu doreste o proteza dentara fixa sau a implanturilor dentare sau, din varii motive, nu este posibila instalarea acestora. Proteza dentara partiala este insotita de crosete metalice care sunt fixate pe dintii naturali ai pacientului. Unul dintre avantajele protezei partiale acrilice este ca aceasta este confectionata rapid si are un cost redus.
De asemenea, daca alti dinti sunt extrasi, aceasta proteza iti ofera posibilitatea de a adauga dinti noi, pentru a umple golurile lasate de dintii naturali. Un alt avantaj major al protezei partiale confectionate din material acrilic este ca aceasta poate fi construita chiar si inaintea extractiei. Aceasta practica iti ofera posibilitatea de a instala proteza imediat dupa ce dintii cu probleme au fost indepartati. Spre deosebire de o proteza totala, nu vei avea nevoie sa astepti pana cand tesuturile si osul maxilarului sunt vindecate. Astfel, te vei bucura imediat de o dantura completa si vei fi gata sa zambesti din nou.
Un alt tip de proteza dentara partiala este cea scheletata. Aceasta reprezinta o lucrare dentara care se va amplasa cu ajutorul dintilor naturali vecini. Acestia vor fi acoperiti cu lucrari protetice rezistente ce au rolul de a sustine proteza. Aceasta are o mai buna rezistenta, iti ofera un aspect cat se poate de natural si se poate insera cu usurinta.
Mai mult decat atat, proteza dentara partiala scheletata ofera mai multa stabilitate si ajuta la o masticatie corecta. Desi are un cost mai ridicat si necesita mai mult timp pentru confectionare, aceasta proteza este ideala pentru cei care isi doresc sa aiba un zambet cat se poate de natural.
Cabinetul Stomatologic Dr Rosca iti pune la dispozitie si proteze dentare partiale flexibile. Acestea sunt realizate din materiale termoplastice, ce nu cauzeaza alergii. Sunt o buna alternativa pentru situatiile in care nu se pot realiza protezele acrilice sau scheletate.
Protezele personalizate sunt confectionate din materiale de calitate mai buna. Acestea vor oferi zambetului tau un aspect mult mai natural si se va plia mai bine pe nevoile tale.
De asemenea, sunt disponibile si supraproteze ce sunt amplasate deasupra gingiilor si sunt sustinute de implanturi dentare. Acest tip de proteza este detasabil si poate fi amplasat atat pe maxilarul superior, cat si pe cel inferior. Asemanatoare cu alte tipuri de proteze, supraproteza este ancorata de dintii care nu au fost extrasi. Pentru montarea acesteia sunt utilizati unul sau mai multi dinti naturali, oferind supraprotezei mai multe suport. Unul dintre avantajele alegerii acestui tip de proteza dentara este stabilitatea pe care aceasta o ofera in timpul masticatiei.
Cum intretin o proteza dentara?
Daca trebuie sa porti o proteza dentara, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa acorzi mai putina atentie igienei orale. Dimpotriva, va trebui sa periezi dintii naturali ramasi, dar si sa cureti proteza dentara in fiecare zi. Cea mai buna modalitate de curatare a protezei este de a folosi tablete efervescente speciale care se dizolva in apa. Vei introduce proteza dentara in solutia obtinuta. Acest procedeu, insotit de periajul protezei, ajuta la indepartarea placii bacteriene si la o mai buna ingrijire a acesteia. Mai mult decat atat, vei elimina bacteriile care provoaca o respiratie neplacuta.
Unde imi pun o proteza dentara?
Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca iti pune la dispozitie o gama larga de proteze dentare, potrivite necesitatilor tale.
Efectueaza un consult stomatologic pentru afla care sunt problemele tale de natura dentara. Medicii nostri dentisti iti vor oferi un tratament personalizat si vor realiza extractii dentare acolo unde este cazul. Mai mult decat atat, ei iti vor recomanda cele mai bune proteze pentru situatia ta.
Daca doresti sa afli mai multe despre optiunile pe care le ai in materie de proteze dentare, te rugam sa ne contactezi. De asemenea, ne poti face o vizita pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, bloc B 3, scara 1, parter, apartament 03, sector 6, in apropiere de parcul Moghioros sau Favorit.