Implantul dentar este de mai multe tipuri si are rolul de a inlocui dintii care au cazut sau au fost extrasi. Implantul dentar reprezinta cea mai buna modalitate de a avea o masticatie corecta, fara probleme, atunci cand unul sau mai multi dinti sau masele au fost indepartate. Daca si tu ai intampinat afectiuni ce au rezultat cu extractia dentara, atunci trebuie sa stii ce optiuni sunt disponibile pentru a scapa de golurile din cavitatea bucala.
Medicina dentara a avansat rapid, iar in momentul de fata exista mai multe tipuri de implanturi dentare care sa iti reconstruiasca dantura, sa te ajute sa mesteci fara probleme si sa iti redea zambetul.
Pentru a intelege mai bine ce este un implant dentar si care sunt tipurile de dinti artificiali la care poti apela pentru inlocuire, citeste articolul de mai jos!
Ce este un implant dentar?
Implantul dentar este realizat din doua componente principale: radacina artificiala si coroana dentara. Aceasta radacina este confectionata din titan, un material rezistent si durabil. Ea este introdusa in osul mandibular sau in maxilar si are rolul de a inlocui radacina dintelui. Deasupra se va aplica un material protetic ce va tine locul dintelui lipsa.
Implantul dentar este de mai multe tipuri si are rolul de a reda functionalitatea masticatorie. Astfel, fie ca ai pierdut unul sau mai multi dinti, este necasar sa ii inlocuiesti pentru a nu intampina probleme de masticatie. Acestea pot duce la o digestie neeficienta si la alte problema de aceasta natura. Este important ca dintele artificial introdus sa aiba dimensiunea si forma corecta.
Procedura de inserarea a unui implant dentar este una nedureroasa, deoarece se realizeaza sub anestezie locala. Mai mult decat atat, dupa o astfel de interventie, te vei reface intr-un timp scurt, iti vei recapata zambetul si vei scapa de orice durere cauzata de dintii stricati.
Beneficiile unui implant dentar
Adaugarea unui implant dentar vine cu foarte multe beneficii, indiferent de tipul ales. Cum spuneam mai sus, implantul dentar te va ajuta sa ai o digestie mai buna. Lipsa dintilor poate cauza probleme atunci cand vine vorba de masticatie, deoarece mancarea nu este maruntita indeajuns. Acesta va ajunge in stomac in bucati mai mari si cu mai putina saliva. Astfel, se ingreuneaza procesul de digestie, iar organismul tau va absorbi mai putini nutrienti.
Un zambet frumos, stralucitor, cu dinti albi se afla in legatura directa cu stima de sine. Astfel, in momentul in care iti pierzi un dinte, te vei rusina sa razi cu gura deschisa sau chiar sa zambesti. Acest lucru poate avea efecte negative asupra calitatii vietii tale, a sanatatii si echilibrului psihic.
Dupa un implant dentar, iti va fi mult mai usor sa te speli pe dinti. Vei efectua corect periajul, atat pentru implantul nou adaugat, dar si pentru dintii naturali pe care nu i-ai schimbat.
Lipsa dintilor are o mare legatura si cu modul in care comunici. Deoarece implanturile dentare se amplaseaza perfect in spatiul lipsa, acestea vor imbunatati modul in care vorbesti si pronunti cuvintele.
Ce implant dentar aleg?
In primul rand, dupa ce un medic stomatolog a realizat extractia, este important sa purtati o discutie despre implantul dentar potrivit pentru tine. Dentistul iti va da mai multe detalii despre tipurile de implant existente si te va ajuta sa alegi cea mai buna solutie pentru dintii tai.
Tipuri de implanturi dentare
Implanturile dentare sunt de doua tipuri: cimentate si insurubate. In cabinetul stomatologic Dr. Rosca medicii nostri specialisti iti vor explica intreaga procedura. Medicul va recomanda o radiografie dentara pentru a evalua calitatea si sanatatea mandibulei si, in functie de aceasta, va stabili pasii urmatori. Implatul se instaleaza rapid, este nedureros deoarece medicul va utiliza o anestezie locala. Pentru a preveni infectarea zonei, iti va recomanda sa iei antibiotice intre 5 si 7 zile.
Astfel, osul este pregatit pentru bontul si coroana dentara. Exista mai multe modalitati de a inlocui dintele. Prima presupune o protezare ce are loc imediat, este provizorie si se aplica pentru a acoperi zona. Iti va fi interzis sa mananci alimente mai tari pentru a nu crea presiune in zona in care se insereaza implantul. Proteza este mai putin rezistenta decat coroana dentara si trebuie purtata pana la 6 luni. Dupa aceasta perioada, medicul stomatolog poate aplica proteza definitiva.
Vei avea nevoie de o pauza intre cele doua operatiuni deoarece osul trebuie sa se vindece, iar implantul sa se integreze corect.
In anumite cazuri, inainte de inserarea implantului, medicul iti va spune daca osul mandibular poate sustine lucrarea sau nu. Daca acesta este intr-o stare precara, se va face o aditie osoasa. Reconstructia osului este un proces complex si poate fi laterala (folosind os de la pacient si os artificial, pini si suruburi pentru a fixa osul), verticala (folosind os de la pacient, os artificial si membrane cu fibre de titanium) sau la nivelul sinusului.
Sistemul Fast & Fixed este foarte popular si multi dintre pacientii cabinetului Dr. Rosca aleg aceasta varianta. Cel mai mare avantaj al acestui tip de implant dentar este posibilitatea de a monta atat implantul, cat si coroana intr-o singura zi. Este un sistem destinat mai ales persoanelor care si-au pierdut o intreaga arcada sau chiar toti dintii.
In ziua in care are loc extragerea dintilor, medicul stomatolog va adauga si implantul, realizeaza proteza si o monteaza. Iar totul are loc in cel mult 24 de ore. Implantul dentar rapid este o solutie pentru cei care isi doresc sa inlocuiasca instant dintii pierduti. Dupa 6 luni, medicul dentist va evalua osul si intreaga lucrare si va adauga coroana dentara definitiva.
Astfel, nu vei fi pus in postura de a te feri atunci cand vorbesti, zambesti sau razi si nu vei trece printr-o perioada traumatizanta.
Unde imi pun un implant dentar
In cabinetul stomatologic Dr. Rosca, specialistii nostri in implantologie iti vor da toate detaliile despre tipurile de implant dentar disponibile. De asemenea, acestia vor corecta osul, in cazul in care ai nevoie de aditie osoasa.
Daca doresti sa faci o programare, te rugam sa ne contactezi. Cabinetul stomatologic Dr.Rosca se afla pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6, in zona Orizont, apropiere de Parcul Moghioros sau Favorit.