Pivotul dentar reprezinta acel dispozitiv ce patrunde in canalele radiculare. Pivotul dentar se fixeaza pe radacina dintelui, urmand ca mai apoi sa fie acoperit cu o coroana dentara. Cu ajutorul acestor doua elemente vor fi acoperile golurile cauzate de dintii fracturati si vei putea mesteca corect alimentele.
Pivotul dentar este un dispozitiv protetic utilizat in momentul in care unul sau mai multi dinti au suferit un traumatism. Acesta este folosit pentru situatiile in care dintele a suferit o infectie sau a fost afectat de o carie profunda. In cazul in care radacina dintelui este sanatoasa, pivotul dentar este introdus pe canal, pentru a putea sustine coroana.
Care sunt tipurile de pivot dentar?
Datorita evolutiei tehnologice in domeniul stomatologic, exista mai multe tipuri de pivoti dentari. Acestia sunt confectionati din diverse tipuri de materiale. Astfel, pivotii dentari pot fi:
- Pivoti dentari confectionati din metal;
- Pivoti dentari din fibra de sticla;
- Pivoti dentari care se confectioneaza intr-un laborator de tehnica dentara;
Medicii stomatologi iti vor recomanda sa apelezi la un pivot confectionat din fibra de sticla deoarece acesta imita cel mai bine culoarea naturala a dintelui. Folosirea unui pivot dentar este absolut necesara in momentul in care doar radacina dintelui a putut fi salvata. Procedeul de refacere a dintelui este numit reconstructie corono-radiculara. Inainte de a ajunge la acest proces, trebuie sa stii ca zona trebuie curatata perfect cu un tratament endodontic.
Exista mai multe modalitati de a realiza un tratament cu un pivot dentar. Se poate folosi o singura piesa, care se va monta in radacina dintelui. Exista si cea de-a doua varianta, care presupune mai intai montarea unei tije. Aceasta este urmata de coroana dentara.
Medicul stomatolog iti va recomanda sa apelezi la cel de-al doilea sistem de montare a pivotului dentar. Cu ajutorul acestuia se va amortiza mult mai bine masticatia.
Componentele pivotului dentar sunt: partea radiculara si partea coronara. Exista posibilitatea ca medicul stomatolog sa iti recomande utilizarea unei proteze cu mai multi pivoti. Aceasta trebuie sa aiba trei sferturi din dimensiunea canalului. Cand vine vorba despre grosimea pivotului, aceasta trebuie adaptata in functie de canalul radacinii.
Partea coronara a pivotului este si ea un dispozitiv protetic. Ea este inserata in bonturile artificiale si trebuie sa aiba marimea unui dinte natural. Coroana dentara se realizeaza in urma unui mulaj, astfel incat sa se potriveasca perfect in cavitatea bucala.
Cand am nevoie de un pivot dentar?
In momentul in care dintele este distrus si nu mai poate fi reconstruit, este necesara inserarea unui pivot dentar. Daca fracturarea dintelui este avansata sau caria este profunda si dintele nu mai poate fi recuperat, un pivot dentar insotit de o coroana dentara te vor ajuta sa ai o masticatie corecta. Iar daca dintele tau este uzat sau suferi de malpozitie a dintelui, acesta va avea nevoie de un pivot.
Cum functioneaza tratamentul cu pivot dentar?
Daca dintele este prea deteriorat din cazuza infectiilor, medicul stomatolog va interveni impiedicand raspandirea acestora. Astfel, el va fi nevoit sa indeparteze atat nervii, cat si vasele de sange din dinte, iar apoi canalul va fi curatat si inchis.
In situatia in care dintele este distrus doar partial, se va lua o amprenta dentara pentru a crea o coroana. In cazul in care acesta este mult prea deteriorat, pivotii se vor introduce in radacina pentru a stabiliza coroana ce urmeaza sa fie aplicata.
Ce este coroana dentara?
Coroanele dentare sunt elemente protetice ce au rolul de a acoperi pivotul sau de a completa dintele. Acestea se realizeaza in functie de culoarea naturala a celorlati dinti. Coroanele au rolul de a completa golurile dintre acestia si de a restabili o masticatie corecta.
Coroanele dentare se realizeaza din mai multe tipuri de matriale, in functie de alegerea pacientului. Acestea pot fi metalice, insa nu au un aspect estetic si prezinta proprietati mecanice limitate. Dar exista o alternativa: coroanele realizate din ceramica si alte elemente. Acestea au in compozitie si alte aliaje si se pot confectiona in functie de culoarea naturala a dintilor tai. Sunt aproape insesizabile si au un strat ceramic care acopera compozitul metalic.
Mai mult decat atat, poti opta si pentru coroane realizate in totalitate din ceramica. Acestea au un cost mai ridicat, insa sunt foarte rezistente si se poate confunda cu usurinta cu dintii tai.
Pivotul dentar vs. implantul dentar
Atat pivotul dentar, cat si implantul sunt tratamente stomatologice care inlocuiesc un dinte.
Implantul dentar are rolul de a inlocui atat radacina, cat si coroana dentara. Acesta este instalat dupa ce intreaga zona a fost atent curatata, iar dintele, cu tot cu radacina, a fost extras. Implantul este realizat dintr-un metal rezistent si are forma unui surub.
Pivotul dentar este diferit. Se fixeaza pe radacina sanatoasa a unui dinte. O sectiune din acesta va ramane la suprafata si este ceea ce se numeste coroana dentara.
Cand nu este recomandat pivotul dentar?
Exista si situatii neplacute in care nu se recomanda un tratament ce implica un pivot dentar. Factorii care pot impiedica realizarea acestuia sunt obturatiile de canal realizate incorect. Daca in urma unor tratamente de canal au aparut complicatii, esti nevoit sa astepti pana cand zona este tratata endodontic corect.
Daca starea dintelui este una precara si necesita extractia, medicul stomatolog iti va recomanda implantul dentar.
Daca radacina dintelui nu este sanatoasa sau destul de rezistenta incat sa poata sustine pivotul dentar, medicul stomatolog iti va oferi o alta varianta de tratament.
Unde imi pun un pivot dentar?
La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca specialistii nostri iti vor oferi cele mai bune recomandari pentru dantura ta. Mergi la controale stomatologice periodice pentru a preveni cariile sau infectiile ce pot aparea la nivelul dintilor.
Daca observi ca unul sau mai multi dinti sunt afectati, iti recomandam sa ne faci o vizita pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6.
Echipa noastra de stomatologi te va ajuta sa descoperi cauza problemei si sa o tratezi. De asemenea, iti vom oferi sfaturi pentru o igiena orala corespunzatoare, care sa previna aparitia diverselor probleme dentare. Pentru a face o programare, te rugam sa ne contactezi.