Pentru a avea dinții curati si sanatosi nu este suficient sa te speli pe zi de doua ori pe zi, ci e nevoie sa introduci in rutina ta zilnica si periajul limbii. In cavitatea bucala se regasesc bacterii. Desi nu toate sunt daunatoare, iti recomandam periajul al limbii, pentru a le indeparta pe cele nocive.
Suprafata limbii prezinta striatii si papile gustative. Pe acestea se depun bacterii. Pentru a intelege mai bine de ce trebuie sa iti cureti limba in fiecare zi, citeste articolul de mai jos!
Igiena orala zilnica
O igiena orala eficienta consta in mai multi pasi ce trebuie respectati pentru a preveni boli ale gingiilor, dintilor sau cavitatii bucale.
In primul rand, in fiecare dimineata si seara trebuie sa efectuezi periajul dintilor. Foloseste o periuta de dinti cu peri moi, care sa nu raneasca gingiile sau sa afecteze smaltul. Periajul trebuie sa dureze in jur de doua minute. Clateste-ti gura pentru a indeparta resturile de alimente si foloseste dusul bucal sau ata dentara pentru a accesa mai bine spatiile in care periuta de dinti obisnuita nu poate patrunde.
Apa de gura nu trebuie sa lipseasca nici ea din igiena orala zilnica. Aceasta contine ingrediente care ajuta la distrugerea bacteriilor din gura.
Nu trebuie ignorat nicidecum periajul limbii, acesta fiind un pas foarte important pentru igiena cavitatii bucale. Multe dintre bacteriile care se regasesc in gura pot fi periculoase pentru sanatatea ta si pot duce la aparitia mai multor tipuri de afectiuni.
Afectiuni la care te expui in lipsa periajului limbii
Pe limba ta se pot dezvolta bacterii precum Streptococcus mutans si Lactobacili care dezvolta un strat protector si pot fi indepartate doar printr-o curatare eficienta.
Exista afectiuni precum candidoza bucala sau gingivita care pot fi cauzate de igiena orala precara. Lipsa periajului zilnic al limbii este unul dintre motivele apariției acestora.
Candidoza bucala va aparea in momentul in care in cavitatea bucala exista un dezechilibru. Bacteriile nocive sunt mai raspandite decat cele bune, creand astfel contextul pentru apaitia candidozei. Un periaj corect si o curatare zilnica a limbii vor ajuta la tratarea acestei afectiuni. Medicul stomatolog iti poate recomanda medicatia potrivita in aceasta situatie.
O alta problema comuna este halitoza, cunoscuta popular drept respiratia urat mirositoare. Aceasta apare in mai multe situatii, una dintre ele fiind o igiena necorespunzatoare a limbii. Resturile de alimente sau bacterii se depun pe limba si daca nu sunt indepartate la timp, vor emana un miros neplacut.
In cazul gingivitei, ea apare din cauza placii bacteriene si a tartrului depus pe dinti. In momentul in care bacteriile ataca gingiile, tesuturile se vor inflama. Daca nu este tratata la timp, gingivita se poate dezvolta si cauza parodontita. Cea din urma reprezinta o afectiune a tesuturilor de sustinere a dintilor pentru care nu exista tratament si care duce la pierderea dintilor.
O alta problema comuna ce poate fi intalnita atunci cand nu cureti limba in fiecare zi este gustul schimbat al mancarii. Bacteriile depuse pe limba pot modifica savoare alimentelor.
Cand limba are o culoare schimbata fata de cea normal de vina este placa bacteriana, care nu a fost indepartata de pe limba, dar si colorantii si pigmentii din alimentele consummate. Petele apar din cauza unor bauturi, precum vin sau bauturi carbogazoase cu coloranti.
Cum se periaza limba?
Exista mai multe modalitati prin care poti efectua periajul zilnic al limbii. In primul rand, poti folosi periuta de dinti. Poti utiliza partea dotata cu peri sau cealalta suprafata acoperita de cele mai multe ori cu un strat cauciucat, zimtat sau poros, special conceput pentru curatarea suprafetei limbii.
Mai mult decat atat, exista numeroase dispozitive concepute anume pentru igiena limbii. Acestea au o forma ovala, cu maner, foarte usor de folosit. Un astfel de dispozitiv va reduce cu pana la 75% respiratia neplacuta si bacteriile din cavitatea bucala. Daca esti fumator, periajul limbii este recomandat pentru inlaturarea substantelor toxice din tigara. Daca vrei o curatare si mai eficienta, pe piata exista periute speciale pentru limba si geluri de curatare.
Alte motive pentru periajul limbii
Dupa cum spuneam mai sus, periajul limbii este recomandat pentru indepartarea bacteriilor din gura. In acest fel vei reusi totodată sa iti improspatezi respiratia. Exista o stransa legatura intre bacterii si mirosul neplacut din gura. Halitoza apare in momentul in care nivelul de saliva este scazut, iar bacteriile se dezvolta excesiv. Apa de gura si dusul bucal nu sunt indeajuns pentru a le indeparta si pentru a avea o respiratie placuta.
Din nefericire, aceste bacterii se pot raspandi in tot organismul si pot duce la dezvoltarea altor probleme nedorite.
O buna igiena a limbii are ca efect si o intensificare a gusturilor resimtita la nivelul papilelor gustative. Te poti bucura astfel de gustul intens al alimentelor consumate, nemodificat de bacteriile existente la nivel bucal.
Cand trebuie sa imi curat limba?
Medicii stomatologi iti recomanda sa introduci acest proces in igiena orala zilnica si sa iti cureti limba o data sau de doua ori pe zi. Nu iti recomandam sa efectuezi acest proces mai des, deoarece poti cauza alte probleme la nivelul cavitatii bucale. O astfel de curatare va preveni aparitia afectiunilor bucale, dezvoltarea placii bacteriene si a tartrului, mirosurile neplacute din gura.
Cum efectuez eficient periajul limbii?
Deoarece este un organ foarte delicat, iti recomandam sa nu periezi limba intr-un mod prea energic. Miscarea trebuie sa fie delicata, fie ca utilizezi o racleta sau o periuta de dinti obisnuita. In timpul curatarii, miscarea trebuie efectuata intotdeauna din spate catre dinti. Acopera toata suprafata limbii si clateste imediat dupa ce ai efectuat intreg procesul. Astfel, nu vei inghiti toate bacteriile razuite de pe limba.
Unde merg pentru un control stomatologic?
Pe langa un periaj corect si o curatare temeinica a limbii, pentru a mentine sanatatea cavitatii bucale este necesar sa faci controale stomatologice periodice. Vino la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca, unde vei fi intampinat de o echipa de medici dedicata, cu o vasta experienta in domeniu.
Daca iti doresti sa faci o programare sau pur si simplu vrei sa afli mai multe detalii despre serviciile noastre, contacteaza-ne. Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca se afla in Bucuresti, Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6.